Detta gäller för butikernas kortavgifter



Många mindre butiker tar ut en extra avgift, "kortavgift", från sina kunder när de betalar med VISA-kort, trots att det inte tillåts av VISA. I regelverket för kortet står det nämligen att det ska vara kostnadsfria uttag och butiken bryter då avtalet med den kortinlösande banken. Butiken får däremot ta ut en kortavgift för Maestro och Mastercard, men avgiften får inte vara större än vad det kostar för butiken att ta emot kortet och måste även, innan transaktionen, informera att en avgift kommer att dras.

Butiken får inte neka ett kort

Om en butik tar emot ex. Maestro, MasterCard eller VISA får butiken inte neka till att ta emot betalkortet vid lägre belopp, de kan alltså inte ha ett minimibelopp som man måste handla för om man vill betala med kort. Detta gäller alla betal- och kredit kort.


Var en aktiv konsument!

Bankerna rekommenderar att i första hand tala med butiksägaren och inte tillåta att kortavgift tas på VISA-kort eller att upplysa dem om att de inte får neka kortet. Därefter att anmäla butiken. Anmäler gör du hos din kortutgivande bank som sedan tar kontakt med den bank som har avtal med butiken. Därefter är det banken som har avtal med butiken som skall se till att de slutar ta ut avgiften eller neka ett kort vid låga summor. Det kan gå så långt att butikens rätt att använda kortet upphör, men i nuläget är detta ovanligt.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Anmäl Nattöppet!!!!!

2009-01-30 @ 21:58:09
Postat av: Emelie Holmberg

SV: Det har jag redan gjort! Tyvärr verkar de inte ha lärt sig något av det...

2009-01-31 @ 00:46:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0